Laupuan Hiippakunta Suomen Evankelisluterilainen kirkko Suomen Lähetysseura Poikien ja tyttöjen keskus

 

 

 

 

 

Kai Jantunen

Keski-Suomen hiippakuntasihteeri

Lapuan hiippakunta

Rovasti

Minä


Kuka

Olen reilu viisikymppinen pappi. Kolmen vuosikymmenen aikana olen huomannut, että olen ihan omalla alallani. Suurimman osan työajastani olen työskennellyt tavallisena seurakuntapappina. Viime vuodet haastavaa työtä on tarjonnut Lapuan hiippakunta. CV (ansioluettelo, avautuu tästä linkistä) kertoo näistä jutuista tarkemmin.

Työssä tärkeää

Seurakunnan työtä on vaikea asettaa tärkeysjärjestykseen. Toimintaympäristön ja tilanteen mukaan eri työalat ovat merkittäviä. Itselleni tärkeää seurakunnassa on aina ollut jumalanpalveluselämä. Sen rinnalla kasvatus-, diakonia- ja lähetystyössä toimitaan seurakuntatyön keskiössä. Kasvatustyö on tulevaisuuden rakentamista. Diakonia on kristillisen uskon ydintä. Elävä seurakunta suuntautuu aina ulospäin. On suostuttava katsomaan kauas. Lähetystyötä ei voi siksi ohittaa.

Hiippakuntatyössä tehtäväni on erityisesti ollut seurata ja kehittää seurakuntien jumalanpalveluselämää. Ilman sitä seurakunta ei ole seurakunta eikä kirkko ole kirkko. Valitettavasti meillä ajatellaan usein, että jumalanpalveluselämä tarkoittaa vain klo 10 messua. Kuitenkin mahdollisuuksia olisi muuhunkin, paljon avarampaan ja monipuolisempaan ajatteluun. Toivoisin, että tässä kirkkomme voisi uudistua.

Työyhteisöjen kehittäminen kirkossa on haaste. Johtaminen ja alaisena toimiminen eivät ole eivät ole helppoja asioita seurakuntatyössä, jossa oma persoona on työvälineenä ja erilaiset uskonkäsitykset ja -tulkinnat ovat koko ajan läsnä. Uudenlaiselle työyhteisöjen toimintakulttuurille olisi tilaa ja tarvetta.

Harrastuksia ja muuta

Läheiset ihmiset, ennen kaikkea perhe, ovat minulle tärkeitä, voimavara elämään ja työhön. Kun aikaa jää, ja vaikka ei aina jääkään, niin silloin järjestän itselleni mahdollisuuden vetäytyä luontoon: liikkumaan, vaeltamaan, marjastamaan, sienestämään tai vain olemaan. Mökki ja sen ympärillä olevat metsät haastavat touhuamaan. Pilkille on talvella silloin tällöin päästävä. Lappi kutsuu sopivin väliajoin ja erityisesti Norja sekä Alppien ympärillä olevat maat kiehtovat. Kesän liikuttamisesta vastaa moottoripyörä sininen ”Pannari”. Talvet ”hän” lepäilee odottaen lumien sulamista ja auringon nousua korkeammalle.

 

Kun avoimen tunturin laella katson ympärilleni ja näen vain avaruutta, silloin on hyvä miettiä, mihin olen menossa.

”Kaikki unelmat voivat toteutua, kun vain on rohkeutta tehdä töitä niiden eteen” (Walt Disney)

”Sinun on tehtävä se, mihin et usko kykeneväsi.”  (Eleanor Roosevelt)