Laupuan Hiippakunta Suomen Evankelisluterilainen kirkko Suomen Lähetysseura Poikien ja tyttöjen keskus

Sanottua


Kansanlähetyksen 40 v. juhla

Kansanlähetyksen 40 v. juhla

Hiippakunnan tervehdys

Jkl. Keskusseurakuntatalo

17.5.2006

Ef.4:7-15

 

 Me olemme juhlahetkessä. Olemme keväässä. Olemme Jumalan suuruuden äärellä. Jumalan kaikkivaltius ympäröi meitä. Kansanlähetyksen työllä on jo pitkät perinteet. On ollut monia, joille tämä työ on ollut elämän asia. Lukemattomilla ihmisillä on ollut näky Kansanlähetyksen työssä toimia kotimaassa kuin lähetyskentilläkin Jumalan työtoverina. Olemme saaneet olla evankeliumin asialla sekä tulevaisuuden ja toivon viestin tuojina, Jumalan hyvien ajatusten ja tekojen kertojina, lähetyskutsun kuljettajina ja perussanoman äärellä.

Lieneekö sattumaa vai tarkoituksellista, että tämä juhlapäivä täällä Keski-Suomessa on juuri tänään, helatorstaina. Juuri helatorstaina on hyvä viettää tällaista juhlaa. Tämä päivä on erikoinen kotiinlähtöpäivä. Jeesuksen tehtävä maan päällä oli tehty ja nyt oli kotiinpaluun aika. Jeesuksen maailmaan tulo, tehtävä ja lähtö olivat huipennuksia Jumalan järjen vastaisessa toiminnassa. Jeesuksen poislähtöön liittyi ilo. Pari kuukautta aikaisemmin opetuslapset olivat olleet surun murtamia ja nöyryytettyjä. Nyt he iloitsivat. He saivat nähdä ja kokea sekä ymmärsivät jotain Jumalan suuruudesta ja Jumalan toiminnan tarkoituksesta. Lupaukset olivat täyttyneet. Ennen lähtöään Jeesus lähetti opetuslapsensa matkaan siunaten. Tuo siunaus on kantanut ja kantaa.

Kun Jeesus lähti täältä, tapahtui vahdinvaihto. Hän luovutti tehtävänsä oppilailleen, seuraajilleen: epäilijöille, kieltäjille, tavallisille ihmisille. Tehtävä oli olla todistajina, pitää esillä evankeliumia, julistaa anteeksiantamusta, rakkautta ja toivoa. He saivat tehtäväänsä varten siunauksen, Jeesuksen näkymättömän siunauksen sekä lupauksen Pyhän Hengen saamisesta. Omin avuin ei tarvitse olla liikkeellä. Uskon, että moni meistä on saanut elää todeksi ja kokea, miten meitä on kuljetettu, johdatettu, siunattu, ja varustettu, näytetty tehtävä ja annettu siihen tarvittavat tiedot, taidot ja voimat. Sana on herättänyt ja lähettänyt.

Tämän juhlan, juhlavuoden ja juhlapäivän aiheeksi on valittu ”Jumala kannattaa”. Jumala kannattaa siunauksensa varassa lähettämäänsä. Jumala kannattaa lahjoillansa. Jumala kannattaa uskollisuudellaan ja läsnäolollaan. Yksin me emme tähän työhön pysty. Ilman Vapahtajan läsnäoloa työmme täällä on turhaa. Siksi lupaus Pyhän Hengen mukanaolosta on välttämätön. Loppujen lopuksi Hän kannattaa meitä työssämme. Kaiken lisäksi Jeesus itse on luvannut koko ajan rukoilla puolestamme. Emme siis liiku ja toimi yksin.

Tämän päivän eräässä tekstissä meitä rohkaistaan panemaan armolahjamme käyttöön, Kristuksen ruumiin, seurakunnan tai kirkon rakentamiseksi. Ef.4:7-15. Meidän avujamme ja jopa inhimillisyyttämme Jumala on halunnut ja haluaa käyttää Pyhän Hengen välikappaleina. Me olemme Jumalan palvelutehtävässä toisia varten. Me olemme rakentamassa Kristuksen kirkkoa. Ihmisten välillä erimielisyyksiä riittää. Se on muistutusta pahan, synnin olemassaolosta. Joskus nuo ristiriidat ovat suurempia, joskus ihan olemattomia, mutta niidenkin keskellä on hyvä pitää mielessä tavoite, miksi ja minkä varassa me olemme lähetettynä maailmaan. Tavoite on, että maailma uskoisi, Kristuksen kirkko kasvaisi, evankeliumin ilosanoma voittaisi alaa, saavuttaisi mahdollisimman monen ihmisen. Seurakunnan ja kirkon elämässä Jumalan ihmeteot jatkuvat Pyhän Hengen antamisesta lähtien. Jokainen armon oivaltaminen, syntien anteeksisaamisen uskominen tai uskon murunen ovat ihmettä. Näitä arjen ihmeitä voi vain joskus olla vaikea nähdä tai huomata. On kuitenkin ilo olla Jumalan asialla.

Tällaiset juhlahetket ovat helmiä työssämme ja elämässämme kun ne samalla ovat eräänlaisia tarkistuspisteitä, joissa on hyvä nöyrästi arvioida mennyttä ja tehtyä sekä omaa ajattelua ja toimintaa. Siellä on mukana aina niin oikeita kuin vääriäkin valintoja, itsekkyyttä ja näköalojen kapeutumista. Kristuksen rukous on, että he yhtä olisivat, on edelleen voimassa. Vain silloin Pyhä Henki saa täyden vapauden toimia. Hyvä on myös muistaa, se mikä ei ole Jumalasta, se aikanaan kaatuu. Juhlahetkessä on hyvä myös päivittää olemassa olevaa sekä suunnata ajatuksia jo tulevaan pohtien, mikä olisi nyt tärkeää ja miten perusasiaamme nyt pidettäisiin esillä. Parempaa ei kukaan voi tarjota kuin pitää esillä sitä toivoa, jonka Jumala Jeesuksen vapahtajamme kautta on meille valmistanut. Jumala on antanut meille tulevaisuuden ja toivon.

Helatorstain upea on myös lupaus, että Vapahtaja tulee kerran samalla tavalla takaisin kuin hänet otettiin taivaaseen. Silloin hän tulee noutamaan omansa. Me olemme rakentamassa Kristuksen kirkkoa ja kutsumassa uskoon siksi, että Kristuksen mukaan lähtijöitä olisi tuolloin paljon. Silloin on meidänkin kotiin lähdön aika. Hyvä koti odottaa ja sinne saa kutsua toisiakin. Evankelioikaa kansa evankelioimaan kansoja – teema on ajankohtainen. Kirkossamme evankelioimistyö kaipaa uudistusta ja raikkautta. Ehkä siinä Kansanlähetys voisi olla vahvasti mukana.

Tänään, tänä vuonna ja koko ajan on lupa kiittää heistä monista, jotka ovat halunneet ja saaneet olla Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen kautta rakentamassa kirkkoa ja kutsumassa ihmisiä evankeliumin äärelle ja syntien anteeksisaamisen osallisuuteen. Moni on lähtenyt palvelemaan, moni on antanut omastaan, ajastaan, lahjoistaan tai omaisuudestaan. Kaikki on ollut ja on yhtä tärkeää. Samalla kun on liikkeellä Jumalan kannattamana jakamassa ilosanomaa ja siunausta, samalla saa olla myös itse siunattuna, siunauksen saajana.

Pyydän nöyrästi saada tässä hetkessä Lapuan hiippakunnan puolesta kiittää työstänne Keski-Suomessa ja koko maassa sekä toivottaa sekä pyytää yhdessä teidän kanssanne hyvän Jumalan runsasta siunausta ja johdatusta edelleen työhönne. Erilaisilla painotuksilla kirkon työstä muodostuu kokonaisuus, jonka avulla mahdollisimman moni löytää armon ja syntien anteeksisaamisen ilon.


11.02.11 00:02