Laupuan Hiippakunta Suomen Evankelisluterilainen kirkko Suomen Lähetysseura Poikien ja tyttöjen keskus

Sanottua


Toivakan seurakunta 100 v.

Toivakan seurakunta 100 v.

Hiippakunnan tervehdys,

23.8.2009

 

Pyydän saada Lapuan hiippakunnan puolesta tervehtiä Toivakan seurakuntaa tämän päivän Halleluja-säkeen sanoin: ”Herra, avaa minun huuleni, niin suuni julistaa sinun kiitostasi.” (Ps.51:17).

Sadan vuoden aikana tässä seurakunnassakin on, niin uskon, rukoiltu juuri noin: ”Herra avaa minun huuleni, niin suuni julistaa sinun kiitostasi.” Se on ihmisen harras toive ja rukous, mutta tulos kiittämisessä voi ontua ja jäädä vajavaiseksi. Kiitos on kuitenkin ihmisen osa ja rooli suhteessa Jumalaan. Hänen lahjaansa pieninkin asia elämässämme on.

100 vuotta on pitkä aika ihmisen elämässä, mutta Jumalan näkökulmasta se on kovin lyhyt. Se on 1/20 kristinuskon historiaa. Sen aikana ovat kuitenkin useat toivakkalaiset olleet rakentamassa seurakuntaa ja tekemässä työtä. Kiitollisia heitä kohtaan voimme olla ja sitä heille osoittaa.

Elämä kulkee ja muuttuu, mutta Jumalamme ja Vapahtajamme on sama, Raamatun sanoin, ”eilen tänään ja iankaikkisesti”. Uskomme ja työmme perusta on siis vahva, vaikka toimintaympäristö heiluu ja muuttuu. Se on hyvä olla mielessä, kun menneitä muistamme, niistä kiitämme ja tulevaisuuteen katsomme. Menneeseen ei voi jäädä, vaan uskon perusulottuvuus on tulevaisuus. Siksi myös seurakunnan ja kirkon työssä on katsottava tulevaan. Strateginen toimintalinjaus on ja on oltava aina eteenpäin.

Seurakunnan elämässä ja toiminnassa olennaista on, mitä varten se on olemassa, mikä on sen tehtävä. Seurakunnan tehtävä on palvelutehtävä: olla pitämässä sanoin ja teoin esillä Elämän sanaa, evankeliumia. Seurakunta on ihmistä varten. Seurakunta ei siis ole vain rakenne tai organisaatio sinänsä, vaan rakenteet ovat väline evankeliumin esillä pitämistä varten. Kun seurakunnan juhlavuotta vietetään, on siis hyvä pitää mielessä tuo perustehtävä. Se on ollut sama menneinä vuosina ja sama edelleen. Toimintaympäristö, -tavat ja toteutus vain muuttuvat.

Menneisyyden muistelemisen ja siitä kiittämisen keskellä on syytä katsoa myös rohkeasti eteenpäin. Rakenteet voivat muuttua, mutta tehtävä on sama. Haasteet ovat erilaisia eri aikoina. Toteutustavat muuttuvat tilanteen mukaan, mutta sanoma on sama.

Tämän päivän psalmitekstistä luemme: ”Käännä katseesi pois synneistäni ja pyyhi minusta kaikki pahat tekoni. Jumala, luo minuun puhdas sydän ja uudista minut, annan vahva henki. Älä karkota minua kasvojesi edestä, älä ota minulta pois pyhää henkeäsi. Anna minulle jälleen pelastuksen riemu ja suo minun iloiten sinua seurata.” Ps.51:11-14. Ihmisen tarve  Jumalan edessä on hyväksytyksi tuleminen syntisyydestä huolimatta. Jumalan vastaus ihmisen syntiin on armo ja anteeksiantamus. Jumalan halu ihmistä kohtaan on johdattaminen tässä elämässä ja kerran iankaikkinen elämä taivaassa. Tässä on Toivakan seurakunnan perustehtävä edelleen. Olkoot rakenteet ja ulkoiset haasteet mitkä tahansa tehtävä on julistaa armoa ja anteeksiantamusta Jumalan tahdon rikkoneelle ihmiselle ja rohkaista häntä luottamaan siihen, että Jumalalla on hyvä tahto kuljettaa, johdattaa ja kantaa ihmistä elämän ja maailman loppuun saakka.

Hyvät seurakuntalaiset, vastuunkantajat ja työtoverit. Viisautta ja rohkeutta seurakunnan tuleviin haasteisiin, valintoihin ja ratkaisuihin. Herramme on sama eilen tänään ja iankaikkisesti.

 

 


12.02.11 00:02